Leonardo da Vinci (1452-1519) oli yksi maailmanhistorian suurimmista neroista, jonka laaja-alainen virtuoosimaisuus hämmästyttää ja hengästyttää vielä tänäkin päivänä. Da Vinci syntyi firenzeläisen notaarin aviottomana poikana, ja kasvoi Vincin kaupungissa. Hän oli italialainen tieteilijä, keksijä, taidemaalari, insinööri, matemaatikko, muusikko, kirjailija ja filosofi. Hänellä ei ollut yliopistotaustaa, eikä edes vahvaa matemaattista koulutusta. Hän oli ennemminkin itseoppinut yleisnero. Hän työskenteli taiteen ja tieteen parissa mm. Roomassa ja Venetsiassa. Parhaimmin hänet tunnetaan taideteoksistaan kuten The Last Supper ja Mona Lisa. Mona Lisa on yksi maailman parhaiten tunnettuja taideteoksia ja La Louvren vetonaula Pariisissa.

Mutta Leonardo Da Vinci oli paljon muutakin kuin ‘vain’ renessanssinajan taidemaalari: Hän oli visionääri joka oli tutkimuksissaan satoja vuosia aikalaisiaan edellä monen eri tieteen saralla. Hänen merkittävistä tutkimuksistaan on onneksi säilynyt tuhansia sivuja muistiinpanoja, artikkeleita, piirroksia ja suunnitelmia. Vielä tänäkin päivänä tiedemiehet tulkitsevat Leonardo da Vincin muistiinpanoja ja tekevät uusia löytöjä. Leonardo Da Vinci oli yleisnero joka suvereenisti suunnitteli ja hahmotteli paperille monet historiamme tärkeimmistä mekaanisista keksinnöistä.

leonardo da vinci

Siivellinen lentävä kone – Lentokone

Leonardo Da Vinci on tiedettävästi ensimmäinen insinööri, joka on piirtänyt yksityiskohtaisia suunnitelmia ihmisen voimalla lentävästä koneesta, 400 vuotta ennen onnistunutta lentoa. Da Vinci tutki ja leikkeli lukuisia linnun- ja lepakonsiipiä lentävää konetta ideoidessaan, joka näkyy myös selkeästi lopullisten piirrosten siipien rakenteissa. Da Vincin suunnittelemassa lentävässä koneessa on linnunsiipiä muistuttavat siivet, joita koneen lentäjä ’räpyttää’ ohjaamosta vipua liikuttamalla. Leonardo da Vincin tekemät varhaiset piirustukset inspiroivat ja kiehtoivat lentämisestä unelmoivia tiedemiehiä satoja vuosia, kunnes vuonna 1903 Wrightin veljekset tekivät maailman ensimmäisen onnistuneen lennon, jonka kesto oli 12 sekuntia.

Sukellusvene

Leonardo da Vinci hahmotteli piirroksia myös varhaisesta sukellusveneestä ja sukelluspuvusta. Da Vinci suunnitteli sukellusvenettä käytettäväksi sotatilanteissa vedenalaisiin yllätyshyökkäyksiin vihollisia vastaan. Varhaisen sukelluspukuun Da Vinci suunnitteli ruo’osta ja nahasta tehdyt hengitysputket, jotka yhdistyvät sukeltajan naamalle laitettavaan maskiin. Maskin ympärillä kulki pyöreä teräskehikko eristämässä vedenpaineelta. Tämä Da Vincin innovaatio muistuttaa paljon ulkonäöltään sittemmin käyttöönotettuja varhaisia sukelluspukuja ja -kelloja.

Itsestään liikkuva vaunu – Auto

Leonardo da Vinci suunnitteli, taas 400 vuotta etuajassa, mitäpä muutakaan kuin varhaisen auton prototyypin. Historioitsijoiden mukaan da Vinci suunnitteli itsestään kulkevaa vaunua käytettäväksi teatterinäytöksissä. Kierrejousien voimalla kulkevassa vaunussa oli myös jarrutussysteemi sekä vaihteet.

Tuulimittari

Tuulimittarilla mitataan tuulen nopeutta. Leonardo da Vinci paranteli varhaisen tuulimittarin piirtäneen Leon Batistan suunnitelmia, ja da Vincin lopputuloksesta tuli paljon parempi ja tarkempi mittari. Koska kyseessä on Leonardo da Vinci, joka kiinnitti paljon huomiota esineiden estetiikkaan, oli lopputulos myös edeltäjäänsä paljon kauniimpi esine.

33-piippuinen kanuuna – Automaattiase

Da Vinci suunnitteli useita sodankäynnin välineitä. Häntä ärsytti kanuunan käytössä sen lataamiseen käytetty aika, jolloin sitä ei myöskään voinut käyttää. Lataaminen antoi viholliselle aikaa hyökätä. Da Vinci suunnittelikin moni-piippuisen kanuunan, joka ampuu piippu piipun jälkeen yhteensä 33-kertaa, jonka aikana toista moni-piippuista kanuunaa voidaan ladataan. Lopputulos ei ole valovuosien päässä nykyajan automaattiaseesta.

Ilmaruuvi – Helikopteri

Leonardo da Vinci teki ‘ilmaruuvin’ suunnitelmat 1493. Niissä näkyy pellavasta tehty pyörivä ruuvi, jonka kierteet ovat siipimäisen ohuet ja isot. Da Vinci visioi ilmaruuvin lentävän vinhasti pyörimällä niin, että ilma sen alla tiivistyy ja työntää sen lentoon. Tällä samalla periaatteella toimivat helikopterit vielä tänäkin päivänä.

Laskuvarjo

Leonardo da Vincin työpäiväkirjoista on löydetty kuva laskuvarjon kanssa leijuvasta ihmisestä. Piirroksen viereen Da Vinci kirjoitti, että 12 x 12 metrin kokoisen pihkalla sivellyn pellavakankaan avulla ihminen voi hypätä kuinka korkealta tahansa vahingoittumatta. Vuonna 2008 sveitsiläinen laskuvarjohyppääjä Olivier Vietti-Teppa testasi Da Vincin piirrokset: Hän valmisti Leonardo Da Vincin 500 vuotta vanhojen ohjeiden mukaisen varjon ja hyppäsi onnistuneesti 650 metrin korkeudesta.

Robo-Ritari – Robotti

Yleisnero Leonardo da Vinci oli myös pohtinut ensimmäisen humanoidin, jonkinlaisen robottiritarin rakentamista. Da Vincin muistiinpanoista löydettiin piirrettyjä kuvia haarniskasta ja väkipyörästöstä. Lisäksi Da Vinci tutki ihmisen mittasuhteita ja lihaksistoa, joita varten hän teki ruumiinavauksia ja piirsi havaintonsa yksityiskohtaisesti ylös. Leonardo da Vincin keksintöihin perehtyneet tutkijat ovat arvioineet että Da Vinci suunnitteli jonkinlaista vartiorobottia, joka yksinkertaisine liikkeineen vartiotornissa olisi vakuuttanut tarkkailevat viholliset siitä, että torni on miehitetty. Ehkäpä Da Vincin tarkoitus oli rakentaa kokonainen robottiarmeija!

Laskukone

Vuonna 1967 kaksi Madridin kirjaston työntekijää teki huikean löydön: Ennennäkemättömiä Leonardo da Vincin suunnitelmia ja piirroksia. Kirjasto pyysi apua IBM-yhtiöltä, jotta piirroksissa esiintyvä monimutkainen kone saataisiin rakennettua. Lopputulos hämmästytti: Da Vinci oli kuvitellut ja hahmotellut paperille varhaisen laskukoneen. Koneessa oli kolmetoista toisiinsa lukittuvaa ratasta, joissa jokaisessa oli kymmenen numeroa nollasta yhdeksään.

Leonardo da Vinci oli paitsi yksi aikansa suurimmista taiteilijoista, myös suuri keksijä-neropatti vailla vertaa, joka olisi meidän ajassamme palkittu moneen kertaan eri tieteenalojen Nobeleilla.

Privacy Policy